buitenland

NASA aangeklaagd wegens ‘verdoezeling buitenaards leven’

Door Nadia Stolk - 31 januari 2014

Het verhaal van de ‘donutvormige’ steen op Mars neemt een rare wending nu NASA voor de rechter wordt gesleept. De ruimtevaartorganisatie wordt aangeklaagd wegens het ‘verdoezelen van buitenaards leven op Mars’.

Eerder deze maand stuitte de Marswagen Opportunity onverwacht op een ontdekking. Uit het niets verscheen een donutvormige steen op het oppervlak van de planeet. Volgens wetenschapsjournalist Rhawn Joseph is het raadselachtige object meer dan een stuk steen, meldt De Volkskrant vrijdag.

Donut

Toen de foto’s van de Marswagen op een persconferentie naar buiten werden gebracht, merkten astrologen op dat de steen ‘uit het niets’ verscheen. Twaalf Martiaanse dagen eerder -een dag op Mars duurt namelijk 24 uur 39 minuten en 35 seconden- lag de steen er nog niet.

Volgens NASA-medewerker Steve Squyres zijn er twee theorieën die het mysterie naar alle waarschijnlijkheid kunnen verklaren: of het gesteente is door het wiel van de Marswagen weggestoten en ligt nu ondersteboven, of de steen is een restant van een meteoriet.

Verdoezeling

Joseph heeft nu een aanklacht ingediend wegens gebrek aan onderzoek en de weigering om foto’s in een hoge resolutie openbaar te maken. Volgens de zelfbenoemde astrobioloog is de donut namelijk geen steen, maar een organisme dat lijkt op een paddenstoel. Aan de structuur van het gesteente is duidelijk te zien dat het om een organisme gaat dat sporen produceert, vindt Joseph.

NASA voldoet hiermee niet aan de fundamentele eisen van de wetenschap en daarom moet het onderzoek opnieuw worden uitgevoerd, betoogt de astrobioloog.

De Amerikaanse wetenschapper heeft allesbehalve een goede reputatie in de wetenschappelijke wereld. Zijn artikelen over buitenaards leven in het tijdschrift The Journal of Cosmology zijn vaker met kritiek ontvangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.