buitenland

Obama benoemt cyberspecialist als nieuwe baas NSA

Door Servaas van der Laan - 31 januari 2014

De Amerikaanse National Security Agency krijgt zoals aangekondigd een nieuwe baas. De Amerikaanse president Barack Obama zal viceadmiraal en internetspecialist Michael Rogers benoemen als nieuwe directeur van de organisatie.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Keith Alexander

Rogers volgt generaal Keith Alexander op die sinds 2005 de topman bij de opsporingsdienst was en met pensioen gaat. Alexander had eerder al aangeboden op te stappen nadat oud-medewerker Edward Snowden staatsgeheimen had onthuld, maar de regering wilde daar toen niets van weten.

Twee weken geleden kondigde Obama aan de dienst aan te passen. Het vervangen van de top is daar het eerste grote gevolg van.

Cyberspecialist

Rogers is viceadmiraal bij de Amerikaanse marine en is specialist in het onderscheppen van informatie en het analyseren en doorbreken van digitale beveiligingssystemen. De Senaat moet de aanstelling van Rogers nog goedkeuren.

Minister van Defensie Chuck Hagel maakte ook bekend dat Richard Ledgett wordt aangesteld als adjunct-directeur. Ledgett, die geen legerachtergrond heeft, leidt nu nog een team dat belast is met het aanpakken van de problemen die Snowden heeft veroorzaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.