buitenland

‘Oekraïense demonstrant ontvoerd en gekruisigd’

Door Anna Vossers - 31 januari 2014

Een antiregeringsdemonstrant uit Oekraïne die een week lang vermist was, is zwaargewond opgedoken. Hij zegt dat hij is ontvoerd en ‘gekruisigd’.

De activist, Dmitri Bulatov, is één van de leiders van protestbeweging AutoMaidan, die betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bevoorraadt en die met 2.000 auto’s naar het buitenverblijf van president Viktor Janoekovitsj reed om te demonstreren.

Een week vermist

Bulatov werd niet meer gezien nadat hij vorige week woensdag zijn huis verliet om naar een bijeenkomst van de protestgroep te gaan, maar dook woensdag op. Hij werd gevonden op het platteland in de buurt van waar een andere activist, Joeri Verbitsky, die volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is ontvoerd uit het ziekenhuis, eerder dood werd aangetroffen.

In een video is te zien hoe Bulatov vol snijwonden en onder het bloed zit. ‘Ik werd gekruisigd, doorboord. Ze hebben mijn oor afgesneden en in mijn gezicht gesneden,’ zegt hij. Hij zegt daarbij niet wie achter zijn ontvoering zitten.

Bulatov is naar het ziekenhuis gebracht, waar oppositieleider Vitali Klitsjko hem heeft bezocht. ‘Wat Dmitri is aangedaan is bedoeld om alle burgers die zijn opgestaan, bang te maken,’ zei Klitsjko.

Ziekteverlof

Het is extreem onrustig in Oekraïne. De protesten in het land begonnen in november, toen de president weigerde een associatieverdrag met de EU te tekenen en in plaats daarvan de banden met Rusland aanhaalde. Het land bevindt zich inmiddels op de rand van een burgeroorlog, zei oud-president Leonid Kravtsjoek woensdag.

Janoekovitsj heeft deze week zijn premier Mykola Azarov naar huis gestuurd, en meldde zichzelf donderdag ‘ziek’. Met zijn ziekmelding zou hij tijd kunnen kopen. Zijn tegenstanders eisen zijn vertrek.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.