buitenland

Oekraïense oppositieleider Klitsjko roept op tot wapenstilstand

Door Servaas van der Laan - 23 januari 2014

De Oekraïense wereldkampioen boksen en oppositieleider Vitali Klitsjko vraagt de duizenden demonstranten in het centrum van Kiev opnieuw om het geweld te staken. De onderhandelingen met president Viktor Jakoenovitsj hebben nog niets opgeleverd, maar Klitsjko vraagt de actievoerders om geduld.

Donderdag sprak de oppositie met president Jakoenovitsj over de gewelddadigheden in het land.

Tijdens die gesprekken beloofde de president dat de ongeveer honderd demonstranten die zijn gearresteerd de komende dagen zullen worden vrijgelaten.

Schande

‘Ik hoop dat ze hun afspraken nakomen’, zei Klitsjko. De menigte in Kiev reageerde daarop met gefluit en riep ‘schande’. De oppositie eist onder meer het aftreden van Janoekovitsj en roept om nieuwe verkiezingen. De oppositie had de regering donderdagavond een ultimatum gesteld dat nu is afgelopen.

Maar Klitsjko riep de menigte op geduld te hebben. Een eerdere wapenstilstand verliep donderdagavond om 18.00 uur. De Verenigde Staten hebben zich intussen met het conflict bemoeid en roepen om sancties tegen Oekraïne vanwege het politiegeweld tegen de demonstranten. Woensdag vielen bij confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie zeker vijf doden.

Meerdere waarheden

Dat de – overigens democratische gekozen – regering niet zou luisteren naar het volk, is maar gedeeltelijk waar. In het oostelijke deel van het land wonen veel Russischtalige Oekraïners, die tijdens de laatste presidentsverkiezingen in hoofdzaak voor de huidige president Viktor Janoekovitsj hebben gestemd.

Janoekovitsj is afkomstig uit het oosten van het land, een gebied waar Rusland van oudsher grote invloed op uitoefent. Het is daarom ook vooral onrustig in het westen. In Lviv werd donderdag een gebouw van de Oekraïense autoriteiten bestormd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.