buitenland

‘Oekraïne op de rand van een burgeroorlog’

Door Anna Vossers - 29 januari 2014

Oekraïne staat volgens oud-president Leonid Kravtsjoek op de rand van een burgeroorlog. Oekraïense politici moeten nu met het grootste verantwoordelijkheidsgevoel handelen.

Met die waarschuwing opende Kravtsjoek woensdag een spoeddebat in het parlement in Kiev. Hij was van 1991 tot 1994 de eerste president van Oekraïne nadat de Sovjet-Unie uiteen was gevallen.

‘Het is een revolutie. Het is een dramatische situatie,’ sprak Kravtsjoek, die stelde dat ‘de hele wereld en heel Oekraïne erkennen dat de staat zich op de rand van een burgeroorlog bevindt’.

Geen amnestie

President Victor Janoekovitsj heeft aangegeven dat hij opgepakte betogers wil vrijlaten, maar alleen voorwaardelijk. Hij ziet er niets in om alle demonstranten amnestie te verlenen.

Zijn tegenstanders weigeren daar mee in te stemmen en eisen zijn vertrek en nieuwe verkiezingen. Premier Mykola Azarov is maandag al opgestapt, maar zijn ministers blijven demissionair wel de beslissingen in het land nemen totdat er een nieuwe regering is.

Onrust

Het is in Oekraïne al maanden onrustig. De protesten zijn de afgelopen weken verhevigd, zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen bij botsingen van betogers en oproerpolitie.

Betogers gaan de straat op sinds Janoekovitsj op het laatste moment weigerde een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen. In plaats daarvan zocht hij toenadering tot Rusland, dat het land geld wil uitlenen. Interim-premier Sergej Arboezov, de opvolger van Azarov, liet woensdag weten dat de eerste miljarden daarvan snel worden overgemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.