buitenland

Oppositie Syrië weigert directe onderhandelingen met regering

Door Anna Vossers - 24 januari 2014

De delegatie van de Syrische oppositie wil niet rechtstreeks in gesprek gaan met de afvaardiging van de regering van president Bashar al-Assad. De bemiddelaar van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, gaat daarom vrijdag met beide partijen los van elkaar in gesprek.

Assad heeft minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem gestuurd om de vredesonderhandelingen namens de Syrische regering te leiden. De regering presenteert de onderhandelingen als ‘de regering tegen de terroristen’ en is geenszins van plan om pas op de plaats te maken.

Overgangsbewind

De oppositie, onder leiding van Syrische Nationale Coalitie-leider Ahmad Jarba, wil niet direct met al-Moualem onderhandelen zolang de regering een intentieverklaring van de Verenigde Naties niet heeft ondertekend. In die verklaring staat dat er een overgangsregering gevormd moet worden.

Assad vindt dat hij rechtmatig aan de macht is. Hij volgde in 2000 zijn vader op die 29 jaar lang Syrië leidde, en werd in 2007 herkozen, zonder tegenkandidaten.

Onderhandelingen

De vredesonderhandelingen in Zwitserland begonnen woensdag in de stad Montreux, op 75 kilometer ten oosten van Genève. Veertig landen schuiven daarbij aan.

Tot vrede zal deze vredesconferentie zeker niet leiden, de verwachtingen zijn zeer bescheiden. De Verenigde Staten en de Syrische Nationale Coalitie willen dat er een einde komt aan het Assad-tijdperk. Rusland, dat Assad steunt, vindt dat niet nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.