buitenland

Ploumen: miljoenensubsidie niet voor Palestijnse criminelen

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2014

Het klopt dat Nederland en de Europese Unie (EU) miljoenen overmaken aan salarissen en pensioenen voor Palestijnse ambtenaren en gepensioneerden. Maar dat geld gaat naar ‘gewone’ Palestijnse ambtenaren en niet naar criminelen.

Dat schrijft minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van de PVV.

Terroristen

In december werd bekend dat de EU 11 miljoen en Nederland 1 miljoen euro hebben uitgekeerd aan Palestijnse overheidsdienaren en gepensioneerden in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Volgens Israël gaat een deel van dit geld naar Palestijnse terroristen en criminelen.

Dat wordt door minister Ploumen ontkend. ‘Pegase (het Europese fonds) draagt niet bij aan de uitkeringen van Palestijnse gedetineerden en ex-gedetineerden. Mocht een ex-gedetineerde voor de Palestijnse Autoriteit gaan werken dan komt betrokkene in beginsel in aanmerking voor een salarisbijdrage uit Pegase tenzij deze persoon op de internationale sanctielijst is geplaatst. In dat geval zijn personen uitgesloten van een bijdrage uit Pegase. Dit wordt bij iedere Pegase-betaling gecontroleerd,’ schrijft Ploumen.

Tweestatenoplossing

De minister schrijft dat het Nederlandse kabinet waarde hecht aan het mogelijk maken van een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten. Het kabinet gaat dan ook door met de subsidies voor de Palestijnse ambtenaren.

‘Het kabinet steunt de opbouw van Palestijnse instituties op het gebied van voedselzekerheid en private sector-ontwikkeling, veiligheid en rechtsorde en water. Het kabinet ziet geen reden om dit beleid, zoals tevens verwoord in het Regeerakkoord, te wijzigen.’

Rekenkamer

Sinds 1994 heeft de Unie ruim 5,6 miljard euro gegeven aan het Palestijnse volk, maar de Europese Rekenkamer zet vraagtekens bij de hulp. In een rapport stelt de Rekenkamer dat Brussel een aanzienlijk aantal Palestijnse ambtenaren betaalt, terwijl deze niet naar hun werk gaan vanwege de politieke situatie in Gaza. Tweeduizend ambtenaren die ‘op stand-by staan of klaar zijn om werk te hervatten’ ontvangen EU-geld

De Rekenkamer denkt niet dat het betalen van ambtenaren die niet naar hun werk gaan, bijdraagt aan de oplossing van het conflict.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.