buitenland

President Janoekovitsj van Oekraïne is met ‘ziekteverlof’

Door Anna Vossers - 30 januari 2014

De president van Oekraïne is met ‘ziekteverlof’, staat op zijn officiële website. Victor Janoekovitsj zou last hebben van acute ademhalingsproblemen in combinatie met een hoge koorts.

Het is onduidelijk hoe lang Janoekovitsj ‘ziek’ blijft en of hij daadwerkelijk ziek is. De ziekmelding zou hem tijd kunnen geven, nu hij zwaar onder druk staat. Zijn tegenstanders eisen al maanden dat hij opstapt.

Janoekovitsj beloofde maandag de strenge antidemonstratiewetten in zijn land in te trekken, die ertoe hadden bijgedragen dat protesten in Oekraïne uit de hand liepen. Maar volgens persbureau AP heeft de president het besluit nog niet ondertekend.

Europese Unie

De protesten begonnen in november, toen de president weigerde een associatieverdrag met de EU te tekenen en in plaats daarvan de banden met Rusland aanhaalde. Het land bevindt zich inmiddels op de rand van een burgeroorlog, zei oud-president Leonid Kravtsjoek woensdag.

Janoekovitsj heeft deze week zijn premier Mykola Azarov naar huis gestuurd en beloofde voorwaardelijke amnestie aan betogers als zij zich zouden terugtrekken uit bezette overheidsgebouwen. Die vinden dat niet genoeg en blijven zitten. Nog zeker honderd betogers zitten in de cel.

Oppositieleider Vitali Klitsjko wil dat de Europese Unie sancties oplegt tegen Janoekovitsj. ‘Ik heb het gevoel dat deze man ons te slim af wil zijn en gewoon tijd wil winnen voor hem en zijn vuile politiek,’ zei Klitsjko over de president tegen de Duitse krant Bild.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.