buitenland

Privé-documenten van SS’er Himmler opgedoken in Israël

Door Servaas van der Laan - 24 januari 2014

In de Israëlische stad Tel Aviv zijn honderden brieven, notities en foto’s van SS-kopstuk Heinrich Himmler opgedoken. De documenten bieden een kijk in het privéleven van één van de ergste oorlogsmisdadigers uit de geschiedenis.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt die kopieën van de documenten in bezit heeft.

Privé-archief

De documenten zijn jarenlang in het bezit geweest van een Joodse familie en behoren nu tot een privé-archief in Tel Aviv. Daar ligt het bijzondere materiaal verstopt in een kluis van een bank.

In de kluis liggen onder meer brieven die Himmler tussen 1927 tot vijf weken voor zijn zelfmoord in 1945 aan zijn vrouw Marga schreef. Ook behoren er notities, privé-foto’s van Himmler, een erfenis van zijn pleegzoon en receptenboeken tot de collectie.

Dein Heini

Volgens de president van het Duitse ‘Bundesarchiv’ gaat het om authentiek materiaal. ‘Er is geen enkele aanleiding om aan de echtheid van deze documenten te twijfelen,’ zegt Michael Hollmann tegen de Duitse krant.

De brieven die hij afsluit met ‘dein Heini’ of met ‘Euer Pappi’ zijn geschreven in een handschrift dat overeenkomt met officiële stukken van Himmler.

Liefdesbrieven

Volgens Die Welt zijn de vroegste brieven, toen Himmler nog niet zo hoog in de pikorde van de NSDAP stond, niet meer dan eenvoudige liefdesbrieven aan zijn vrouw. Pas later schemert in de teksten een steeds steviger wordend antisemitisme door.

Die negatieve gevoelens tegen Joden resulteren uiteindelijk in een verschrikkelijk drama dat wereldgeschiedenis is geworden. Himmler, vertrouweling van Hittler, wordt het hoofd van de SS en krijgt daarmee de verantwoordelijkheid voor het uitroeien van Joden. Als organisator van de Holocaust heeft Himmler de dood van miljoenen onschuldige mensen op zijn geweten.

Cyanide

Himmler wordt op 20 mei 1945 opgepakt door een Britse legerpost en overgebracht naar het Britse hoofdkwartier in Lüneburg. Daar bijt hij een cyanidecapsule door waarmee een einde komt aan zijn leven.

Zijn lichaam is in een naamloos graf, op een onbekende locatie gelegd. Die Welt begint zondag met het publiceren van het materiaal. Op het filmfestival van Berlijn zal een documentaire worden getoond die gebaseerd is op de bijzondere stukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.