buitenland

‘Problemen met software van JSF waren al bekend’

Door Anna Vossers - 24 januari 2014

Bij de ontwikkeling van gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) zouden zich grote problemen voordoen. Uit een gelekt rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie zou blijken dat zowel de software, het onderhoud als de betrouwbaarheid van het vliegtuig niet in orde zijn. Het Nederlandse ministerie van Defensie is op de hoogte.

Persbureau Reuters citeerde donderdag uit het nog ongepubliceerde, 25 pagina’s dikke rapport. Door problemen met de software zou de Amerikaanse luchtmacht de JSF of F-35 mogelijk niet halverwege volgend jaar in gebruik kunnen nemen, maar zou de ontwikkeling nog eens een vertraging van 13 maanden kunnen oplopen.

Een ander probleem zou zijn dat er bijna geen marge meer over is voor als het vliegtuig tijdens de ontwikkeling nog zwaarder wordt. Ook zou het kwetsbaar zijn voor raketinslagen en voor onweer.

Nederland

Nederland koopt 37 JSF-toestellen als opvolger van de verouderde F-16. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft vrijdag laten weten dat het ministerie het rapport nog niet heeft ingezien, maar dat de inhoud ‘geen verrassingen’ bevat: ‘De geschetste problemen met software, het onderhoud en de inzetbaarheid van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig zijn bekend en er wordt aan gewerkt om die te verhelpen.’

Het is nog niet duidelijk of de problemen ook voor de Nederlandse luchtmacht vertraging gaan betekenen. Het is de bedoeling dat in 2024 de JSF de F16 vervangt.

Duurder en later

Het JSF-programma kost inmiddels 400 miljard dollar, 70 procent meer dan bij aanvang werd gedacht. Ook duurt de ontwikkeling door telkens nieuwe problemen langer dan verwacht.

Behalve de Verenigde Staten en Nederland doen ook Groot-Brittannië, Canada, Australië, Noorwegen, Denemarken, Italië en Turkije mee aan de ontwikkeling. Japan en Israël hebben eveneens gevechtsvliegtuigen besteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.