buitenland

Regering en oppositie Syrië om tafel, maar willen niet praten

Door Anna Vossers - 25 januari 2014

De afvaardiging van de Syrische regering is zaterdag voor het eerst rechtstreeks om tafel gegaan met de delegatie van de oppositie. Maar beide partijen weigerden te praten. De onderhandelingen dreigen daardoor te mislukken.

Al na een half uur werd het overleg gestaakt. Om 16.00 uur is er een tweede poging, naar verluidt staat dan de door regeringstroepen omsingelde stad Homs op de agenda, waar internationale organisaties graag hulp naartoe willen brengen.

Geen pas op de plaats

Voorafgaand aan het eerste gesprek van zaterdag, onder leiding van bemiddelaar van de Verenigde Naties Lakhdar Brahimi, hamerde de minister van Informatie er nogmaals op dat de regering niet bereid is om pas op de plaats te maken. ‘Syrië is een staat met bestuursorganen. Een overgangsregering heb je nodig als een staat uit elkaar valt of geen staatsinstellingen heeft,’ zei minister Omran Zoabi.

Toen de Syrische regering met gestrekt been de rechtstreekse onderhandelingen inging, weigerde de oppositie om te praten. Alleen de VN-onderhandelaar kwam aan het woord.

Oorlog

Syrië verkeert al bijna drie jaar in een bloederige burgeroorlog. Meer dan 130.000 mensen zouden daarbij al om het leven zijn gekomen.

VN-onderhandelaar Lakhdar Brahimi probeert al maandenlang tussen de strijdende partijen te onderhandelen. De verwachtingen van de huidige vredesconferentie waren van te voren al laag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.