buitenland

Rusland identificeert zelfmoordterroristen Volgograd

Door Anna Vossers - 30 januari 2014

De Russische antiterreurdienst heeft twee mannen geïdentificeerd die de zelfmoordaanslagen van december in de stad Volgograd zouden hebben gepleegd. Twee medeplichtigen zijn aangehouden.

Dat meldt het Russische persbureau ITAR-TASS.

Boejnaksk

De daders zouden Asker Samedov en Suleiman Magomedov uit Dagestan geweest zijn, die volgens de autoriteiten lid zijn van terreurgroep Boejnaksk. Boejnaksk is een stad in de autonome republiek Dagestan. Hun namen zouden al enige tijd bekend zijn bij de antiterreureenheid.

De twee mannen die zijn aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de aanslagen, zijn broers van elkaar.

Video

Eerder deze maand eisten twee mannen in een video de aanslagen op namens een terreurgroep met de naam Vilayat Dagesta. Het is onduidelijk of het om dezelfde mannen gaat als de twee van wie Rusland de identiteit donderdag heeft bekendgemaakt. In de video noemen de mannen zich Abdurakhman en Suleiman en zij beloofden Rusland een ‘cadeautje’ als de Olympische Winterspelen in Sotsji doorgaan.

Vilyat Dagestan is één van de terroristische groepen die een onafhankelijke islamitische staat willen stichten in het noorden van de Kaukasus, ten oosten van Sotsji. De Kaukasus bestaat uit zeven deelstaten, waaronder Tsjetsjenië en Dagestan. Er wonen in Dagestan veel moslims, en vanuit de deelstaat zouden al honderden aanslagen zijn gepleegd.

700 arrestaties

Vlak voor de jaarwisseling kwamen 34 mensen om het leven bij terreuraanvallen in de stad Volgograd. Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij een treinstation en in een trolleybus. Tot nu toe waren de terreuracties niet opgeëist.

De Russische politie verrichtte alleen al in de dagen na de aanslagen 700 arrestaties, 2.500 huizen zouden toen zijn doorzocht. President Vladimir Poetin heeft sinds de aanslagen de veiligheidsmaatregelen voor de Olympische Spelen opgeschroefd, omdat hij vreest voor meer terreur uit de Kaukasus. Hij beloofde in zijn Nieuwjaarstoespraak de totale vernietiging van terroristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.