buitenland

Syrische regime en oppositie zaterdag met elkaar om de tafel

Door Servaas van der Laan - 24 januari 2014

Na gescheiden vredesgesprekken op vrijdag zullen de twee rivaliserende partijen in het Syrië-conflict zaterdag in Genève met elkaar om de tafel gaan. Verwacht wordt dat er ‘hele kleine stapjes’ kunnen worden gezet.

Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, vrijdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Bemoedigend

Eigenlijk hadden de vredesgesprekken tussen het Syrische regime en de oppositie vrijdag al moeten beginnen. Maar beide groepen weigerden elkaar onder ogen te zien.

Brahimi had daarom aparte gesprekken met beide delegaties. Hij noemde die gesprekken ‘bemoedigend’. ‘We hopen dat de beide delegaties, zoals afgesproken, morgen bijeenkomen in dezelfde zaal,’ zei de bemiddelaar.

Boos

Als de partijen zaterdag daadwerkelijk met elkaar om de tafel gaan, dan is dat de knappe verdienste van Brahimi. De verenigde oppositiepartijen weigerden aanvankelijk om directe gesprekken met de vertegenwoordigers van president Bashar al-Assad te voeren. Zij zijn boos over het feit dat het regime de voorwaarden voor de vredesconferentie weigert te onderschrijven. Of dit nu wel is gebeurd, blijft nog onduidelijk.

Ondanks dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, begrijpen ze volgens Brahimi dat er iets moet gebeuren. Diplomaten zullen morgen proberen ‘kleine stapjes’ te maken in plaats van te zoeken naar een allesomvattend vredesakkoord.

De gesprekken beginnen zaterdagochtend op het kantoor van de Verenigde Naties in Genève.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.