buitenland

‘Turkse luchtmacht valt jihadisten aan in noorden Syrië’

Door Tom Reijner - 29 januari 2014

Gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben een konvooi van de radicaalislamitische organisatie de Islamitische Staat in Irak en Syrië aangevallen in het noorden van Syrië.

Dat meldt de Turkse krant Today’s Zaman op basis van informatie van Turkse strijdkrachten.

Turkse straaljagers zouden een aantal voertuigen van de aan Al-Qa’ida gelieerde Syrische groepering hebben aangevallen. De aanleiding voor de actie was een vuurgevecht bij een Turkse grenspost op de Turks-Syrische grens. Het is onbekend of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Bases

Die jihadisten zouden mogelijk ook in Turkije zelf zitten. Eerder vandaag  meldde de chef van de Israëlische militaire inlichtingendienst dat terroristen van Al-Qa’ida, die in Syrië vechten tegen het bewind van president Bashar al-Assad, bases hebben in Turkije.

Generaal-majoor Aviv Kochavi wees tijdens een conferentie stippen aan op de kaart van Turkije, waar volgens hem trainingskampen van de terreurorganisatie zijn gevestigd.

De Turkse regering spreekt tegen dat het onderdak biedt of steun verleent aan groepen die iets met Al-Qa’ida te maken hebben. Het land laat wel rebellen van het Vrije Syrische Leger toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.