buitenland

Uitspraak in moordzaak Amanda Knox: hoe zat het ook alweer?

Door Shari Deira - 30 januari 2014

Het Italiaanse gerechtshof doet donderdag uitspraak over de moord op de Britse student Meredith Kercher. Knox werd in 2011 vrijgesproken en is sindsdien terug in Seattle.

Waar draait deze moordzaak ook al weer precies om? En wie zijn de verdachten? Wij zetten de belangrijkste feiten op een rij.

1. De moord

In 2007 werd de Britse student Meredith Kercher gedeeltelijk naakt gevonden in een plas bloed in het huis dat zij deelde met Knox in het Italiaanse stadje Perugia. De twee vrouwen waren als uitwisselingsstudent in Italië. Kercher is gewurgd, verkracht en met 47 messteken om het leven gebracht.

Volgens de aanklagers is het slachtoffer vastgehouden en gestoken nadat zij na aandringen van Knox, Sollecito en Rudy Guede weigerde mee te doen aan een seksspel. De verdachten zouden tijdens de moord onder invloed zijn van drugs en alcohol.

2. Verdachten

Niet alleen Knox (26) is verdachte in deze bizarre moordzaak, ook haar toenmalige vriend Raffaele Sollecito (29) werd in 2009 veroordeeld. De Ivoriaan Rudy Guede zou betrokken zijn bij de moord. Hij is de enige verdachte die nog in de gevangenis zit.

3. Bewijs

Op het mes waarmee Kercher zou zijn vermoord, zijn DNA-sporen aangetroffen van Amanda Knox en van Kercher. Dit bewijs is niet echt overtuigend, omdat het niet vaststaat dat Kercher hiermee is vermoord. Het echte moordwapen zou volgens de verdediging nooit zijn gevonden.

Op het bed is een bloedafdruk gevonden van het steekwapen waarmee Knox is gedood, en de vorm past niet bij het mes met DNA van Knox. Er zouden ook DNA-sporen zijn gevonden op de bh van Kercher.

Verder zijn er vraagtekens bij het gedrag van Knox. Toen ze werd verhoord, gedroeg ze zich vreemd. Ze maakte radslagen en splits, maar volgens psychologen kan dit te maken hebben gehad met zenuwen.

Knox heeft tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Ze zei tegen de politie dat ze wel op de plek van de moord was en later zei Knox dat ze de hele nacht in het huis van Sollecito was. De tegenstijdige verklaringen zouden het gevolg zijn van uitputting, nadat Knox urenlang was verhoord.

4. Vervolging

Amanda Knox werd veroordeeld tot 26 jaar celstraf en Sollecito tot 25 jaar. Rudy Guede kreeg dertig jaar celstraf, wat in hoger beroep werd teruggebracht tot zestien jaar. In oktober 2011 werden Knox en Sollecito alsnog vrijgesproken, toen zij er vier jaar celstraf op hadden zitten.

In maart vorig jaar oordeelde het Hof van Cassatie in Rome, na een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), dat de zaak over moest. Hoewel Knox ontkent, is het OM ervan overtuigd dat het bewijs wel degelijk de schuld aantoont van de Amerikaanse studente. Met het bewijs zou niets zijn gedaan, omdat er met het materiaal was gerommeld.

Knox is niet in Italië om de uitspraak in deze zaak bij te wonen. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zei Knox dat ze niet naar Italië zou gaan om een eventuele straf uit te zitten. Ze gaat in dat geval verder leven als een voortvluchtige. Het geld heeft Knox er wel voor. Het boek dat ze schreef over haar zaak zou haar miljoenen hebben opgeleverd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.