buitenland

Vijf beloftes van president Obama aan het Amerikaanse volk

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2014

In zijn jaarlijkse State of the Union geeft de Amerikaanse president aan welke kant hij op wil met zijn land. Welke vijf beloftes maakte president Barack Obama dinsdagavond aan het Amerikaanse volk?

 1. Weg met economische ongelijkheid
  Obama is vastbesloten om een einde te maken aan de groeiende ongelijkheid in de Verenigde Staten. Volgens de president hebben alleen de rijken van economisch herstel geprofiteerd. Hij wil concrete stappen nemen, desnoods buiten het Congres om. Zo wil hij onder meer het minimumloon gaan verhogen. ‘Te veel mensen werken niet of kunnen met veel moeite slechts rondkomen. We zullen nieuwe banen moeten creëren in plaats van een nieuwe crisis,’ sprak Obama.
  In 2014 gaat Guantanamo Bay eindelijk dicht
  In 2014 zullen eindelijk de activiteiten in de gevangenis Guantanamo Bay worden gestaakt. ‘Terreur moet niet alleen bestreden worden door veiligheidsoperaties en militaire acties, maar ook door trouw te blijven aan onze constitutionele idealen en een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld’, zei Obama. Dit jaar zou het ideale jaar zijn voor de sluiting, die samen moet vallen met de terugtrekking van de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan. ‘Onze missie daar komt dit jaar eindelijk tot een einde’, zei Obama.
 2. Strengere wapenwetten
  Hoewel Obama vorig jaar plannen voor strengere wapenwetten zag stranden in het verdeelde Congres, blijft hij zich inzetten voor het terugdringen van wapengeweld in de Verenigde Staten. Hij zal daarbij het Congres desnoods omzeilen. ‘Burgerschap betekent opstaan voor de levens die vuurwapens ons dagelijks ontnemen. Ik zal blijven proberen, met of zonder het Congres, te voorkomen dat onschuldige Amerikaanse burgers worden getroffen door tragedies in bioscopen, winkelcentra of scholen’, zei Obama. Het Congres verwierp vorig jaar zijn voorstellen om de verkoop van bepaalde soorten geweren te beperken en een antecedentenonderzoek te eisen bij de aanschaf van een wapen.
 3. Gelijke rechten voor vrouwen
  Obama kreeg dinsdagavond tachtig keer applaus. Maar toen hij het voor vrouwen op de arbeidsmarkt opnam, kreeg hij een staande ovatie. ‘Vrouwen moeten hetzelfde salaris verdienen wanneer zij hetzelfde werk als mannen doen. Wanneer vrouwen slagen, zullen de Verenigde Staten slagen’, riep hij onder luid applaus.
 4. Nieuwe sancties Iran blokkeren
  Mocht het Amerikaanse Congres nieuwe voorstellen indienen om sancties aan Iran op te leggen, zal president Barack Obama hoogstpersoonlijk zijn vetorecht gebruiken om die plannen te blokkeren. ‘We moeten diplomatie een kans geven te slagen, ter wille van onze nationale veiligheid. Als John F. Kennedy en Ronald Reagan konden onderhandelen met de Sovjets, dan kunnen wij onderhandelen met de minder krachtige tegenstanders van nu’, aldus Obama. ‘Iran kan een belangrijke stap zetten om weer toe te treden tot de gemeenschap der naties. Mocht Iran deze mogelijkheid niet benutten, ben ik de eerste die zal roepen om sancties’, beloofde hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.