buitenland

Wat kunnen we verwachten van Obama’s State of the Union?

Door Shari Deira - 28 januari 2014

De Amerikaanse president Barack Obama houdt dinsdag zijn jaarlijkse State of the Union. In deze toespraak voor het Amerikaanse Congres praat de president over de staat van zijn land. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Amerikaanse media zijn al dagen aan het speculeren over de toespraak van de president. Uit de laatste peiling voor de State of the Union blijkt dat slechts 43 procent van de Amerikanen tevreden is over Obama.

Worden de plannen van de State of the Union echt uitgevoerd?

Nee. Met de State of the Union kan Obama zijn prioriteiten voor dit jaar uitspreken voor het Congres. Maar de punten die Obama zal aanmerken, zullen niet allemaal worden uitgevoerd.

Zo zei Obama vorig jaar dat bedrijven minder belasting zouden moeten betalen en dat er hervormingen moeten komen op het gebied van immigratie. Van alle twee deze punten is niets terechtgekomen, schrijft Fox News.

Waar zal Obama dit jaar over praten?

Velen denken dat optimisme tijdens de toespraak van Obama centraal zal staan. Dan Pfeiffer, adviseur van het Witte Huis, zegt dat de termen optimisme, kansen en actie de speech het best samenvatten.

1. Kenners verwachten dat Obama zich vooral zal richten op de economie. Zo zal hij wat zeggen over de inkomensongelijkheid tussen Amerikanen, het hoge aantal langdurig werklozen en uitgaven aan infrastructuur.

2. Obama kondigt waarschijnlijk ook aan dat hij vaker zal gebruikmaken van executive orders. Dat zijn beslissingen die de president kan nemen zonder toestemming van het Congres. Hoewel Obama het Congres zoveel mogelijk tegemoet wil komen, is dat lastig omdat de Republikeinen hem tegenwerken.

3. Het Witte Huis heeft al laten weten dat Obama in zijn toespraak een hoger minimumloon zal bekendmaken voor Amerikanen die werken voor de federale overheid. Het minimumloon zou voor nieuwe contracten omhoog gaan van 7,25 dollar naar 10,10 dollar per uur. Dit is een van de beslissingen die de president zonder het congres aanneemt.

Vorig jaar zei Obama al dat in ‘het rijkste land op aarde’ niemand die fulltime werkt, nog in armoede zou moeten leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.