buitenland

Ziekenhuispersoneel beschermt ‘gekruisigde’ demonstrant Oekraïne

Door Tom Reijner - 31 januari 2014

De oppositie in Oekraïne is bang dat Dmitri Bulatov, de demonstrant die zegt dat hij is ontvoerd, gemarteld en gekruisigd, wordt opgepakt in het ziekenhuis waar hij herstelt van zijn verwondingen.

Enkele aanhangers van de oppositie zijn vrijdag naar de kliniek gegaan. Medewerkers van het ziekenhuis hebben de toegang geblokkeerd, om zo te voorkomen dat politieagenten de 35-jarige man komen ondervragen, meldt de BBC vrijdagavond.

Organiseren

De demonstrant staat op een lijst van gezochte personen op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Hij wordt door de autoriteiten verdacht van het organiseren van de grote onrust die Oekraïne nu al weken in zijn greep houdt.

Bulatov, nam deel aan verschillende protesten waarbij demonstranten in tientallen auto’s naar woningen van Oekraïense leiders reden. Hij werd niet meer gezien nadat hij vorige week woensdag zijn huis verliet om naar een bijeenkomst van de protestgroep te gaan.

Vermist

Na een week vermist te zijn, dook hij woensdag plotseling weer op. Hij werd gevonden op het platteland in de buurt van waar een andere activist, Joeri Verbitsky, eerder dood werd aangetroffen.

In een video is te zien hoe Bulatov vol snijwonden en onder het bloed zit. Bulatov is naar het ziekenhuis gebracht, waar oppositieleider Vitali Klitsjko hem heeft bezocht. ‘Wat Dmitri is aangedaan is bedoeld om alle burgers die zijn opgestaan, bang te maken,’ zei Klitsjko.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.