buitenland

Akkoord Noord- en Zuid-Korea moet families herenigen

Door Tom Reijner - 05 februari 2014

Noord- en Zuid-Korea gaan ervoor zorgen dat families uit de twee landen binnenkort kunnen worden herenigd. De twee landen hebben woensdag afspraken gemaakt dat vanaf 20 februari families van weerskanten van de grens elkaar gedurende zes dagen mogen bezoeken.

Mount Kumgang, gelegen vlak ten noorden van de grens tussen beide landen, wordt de ontmoetingsplaats.

Vorige maand liep de spanning tussen de landen nog op. Zuid-Korea bereidde samen met de Verenigde Staten de jaarlijkse legeroefeningen voor. Die oefeningen, deze en volgende maand, worden door Noord-Korea gezien als een soort generale repetitie voor een aanstaande invasie.

Loting

Het is daarom nog maar de vraag of de familieherenigingen er daadwerkelijk komen. Noord-Korea annuleerde in het verleden ontmoetingen op het laatste moment.

Meer dan zeventigduizend Zuid-Koreanen hebben zich aangemeld voor een reünie. De enkele gelukkigen die daadwerkelijk voor even worden herenigd met hun familieleden, worden door loting geselecteerd.

Staakt-het-vuren

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn formeel nog in oorlog. Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 werd alleen een staakt-het-vuren afgesloten. Een vredesverdrag is er niet gekomen. Daardoor zijn miljoenen Koreaanse families van elkaar gescheiden.

Reizen tussen de twee landen is nagenoeg onmogelijk en zelfs telefonische communicatie is sinds de splitsing van het kapitalistische zuiden en het communistische noorden niet toegestaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.