buitenland

Akkoord Oekraïne: overgangsregering en dit jaar verkiezingen

Door Anna Vossers - 21 februari 2014

Bronnen binnen de Europese delegatie in Kiev hebben vrijdag bevestigd dat er een akkoord is bereikt tussen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de oppositie. De bedoeling is dat het akkoord vrijdag wordt getekend.

Volgens een diplomaat wil de oppositie nog enkele wijzigingen aanbrengen.

Overgangsregering

De bronnen uit de EU-delegatie bevestigen volgens het Duitse persbureau DPA daarmee de mededeling van president Viktor Janoekovitsj dat er in de nachtelijke onderhandelingen een akkoord tot stand is gekomen. Eerder meldden bronnen dat dat akkoord om 11.00 uur zou worden getekend, maar de oppositie, die de afspraken nog moest voorleggen aan de achterban, zou nog niet van zich hebben laten horen.

In het akkoord zou staan dat er vervroegde verkiezingen komen, uiterlijk in december. Voor die tijd, maar onduidelijk wanneer precies, zou er een overgangsregering komen. Ook zou zijn afgesproken dat voor september belangrijke grondwetswijzigingen van kracht worden, die de macht van de president inperken.

Janoekovitsj hield aan het begin van de middag een toespraak, waarin hij de afspraken bevestigde.

Parlement

Drie EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben bemiddeld bij de onderhandelingen die de hele nacht duurden: Laurent Fabius van Frankrijk, Radosław Sikorski van Polen en Frank-Walter Steinmeier van Duitsland.

Het Oekraïense parlement had in de nacht van donderdag op vrijdag al een voorstel aangenomen, waarin staat dat alle politie- en ordetroepen zich moeten terugtrekken van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Wat de waarde van dat voorstel was, is onduidelijk, aangezien vooral leden van de oppositie bij de stemming aanwezig waren.

Betogers lieten vannacht een groep gevangengenomen politiemensen vrij.

Doden

Niet alleen in Kiev is het geweld geëscaleerd. Ook in de westelijke stad Lviv zijn donderdagavond zeker twee leden van de speciale eenheid omgekomen bij een bomaanslag op een politiebureau, zeggen autoriteiten.

Het dodental van het geweld tussen tegenstanders van de regering en ordetroepen is woensdag en donderdag ten minste opgelopen tot 77, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Kiev. Dokters die voor de oppositie werken, melden zelfs meer dan 100 doden aan persbureau EPA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.