buitenland

Amerikaanse infiltrant kwam bij Osama bin Laden over de vloer

Door Tom Reijner - 26 februari 2014

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI had ooit een infiltrant bij terreurorganisatie Al-Qa’ida. De ‘mol’ begaf zich in kringen rond Al-Qa’ida-leider Osama Bin Laden.

De inlichtingendienst meldde dit aan Congresleden.

Chauffeur

De infiltrant was ook de chauffeur van Omar Abdel-Rahman, de zogenoemde ‘Blinde Sjeik‘, die nu in de Verenigde Staten vastzit wegens zijn rol bij het voorbereiden van een aanslag op het World Trade Center in New York in 1993.

De mol was actief in de eerste helft van de jaren negentig. Volgens tv-zender NBC, die het nieuws woensdag naar buiten bracht, is het voor het eerst dat de FBI toegeeft iemand in Al-Qa’ida-kringen te hebben gehad. De zeer goed voorbereide aanslagen op 11 september 2001 zijn er echter niet mee voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.