buitenland

Amerikaanse minister John Kerry gaat in 2016 uit politiek

Door Anna Vossers - 05 februari 2014

John Kerry gaat in 2016 uit de Amerikaanse politiek. Zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken is zijn ‘laatste halte’.

Dat heeft Kerry (71) gezegd in een interview met CNN. ‘Ik ga uit de politiek. Ik heb geen plannen. Dit is mijn laatste halte,’ zegt de Democraat.

Presidentskandidaat

Kerry verloor in 2004 de presidentsverkiezingen van de zittende president George Bush jr. Bij de daaropvolgende verkiezingen steunde hij de Democratische kandidaat Barack Obama. In 2013 volgde Kerry Hillary Clinton op als minister van Buitenlandse Zaken, nadat favoriet Susan Rice zich terugtrok.

Kerry is als minister van Buitenlandse Zaken betrokken bij de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen en ook in de Syrische burgeroorlog heeft hij zich gemengd met felle oorlogstaal. Daarnaast probeert hij de relatie met Iran te herstellen.

Kerry noemt zich ‘bevoorrecht’ vanwege zijn ministersfunctie en zegt dat hij zijn land zal dienen zolang zijn ambtsperiode duurt. Na deze baan is het tijd om ‘verder te gaan’ met zijn leven buiten de politiek, zegt Kerry.

Vietnam

Kerry was voordat hij minister werd, al jaren voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. Hij geldt dan ook als een ervaren politicus.

Voor hij de politiek in ging, studeerde hij op de prestigieuze Yale University en vocht hij mee in de Vietnam-oorlog. Sinds 1984 was hij Senator.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.