buitenland

Amerikanen waarschuwen Schiphol voor ‘bomschoen’

Door Tom Reijner - 20 februari 2014

Schiphol is één van de luchthavens waar luchtvaartmaatschappijen die naar de Verenigde Staten vliegen, zijn gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen met de zogeheten ‘bomschoen’. De maatschappijen kregen het verzoek ‘alert’ te zijn.

Dat melden bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Wereldwijd

In totaal zijn luchtvaartmaatschappijen op zo’n dertig luchthavens door de Amerikanen gewaarschuwd. In Europa gaat het onder meer om de Londense vliegvelden Heathrow en Gatwick en de luchthaven van Manchester. Ook in Afrika en het Midden-Oosten zijn waarschuwingen afgegeven.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte woensdag bekend recente inlichtingen te hebben over een mogelijke aanslag. Die waarschuwing gold niet voor een specifieke luchtvaartmaatschappij, plaats of tijd.

Begin deze maand gaven de Amerikanen een waarschuwing af voor mogelijke explosieven in tubes tandpasta.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.