buitenland

‘Antisemitische’ komiek Dieudonné mag niet naar Groot-Brittannië

Door Shari Deira - 03 februari 2014

De Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala mag niet naar Groot-Brittannië om zijn vriend Nicolas Anelka te bezoeken. De 46-jarige artiest, die bekend is van de antisemitische groet de ‘quenelle’, is ongewenst verklaard.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Groot-Brittannië heeft een waarschuwing gestuurd naar luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven, met de boodschap dat Dieudonné niet het land in mag komen.

Humor

Als vervoersmaatschappijen Dieudonné toch Groot-Brittannië in laten, moeten zij een boete betalen van 10.000 pond.

Dieudonné ligt in Frankrijk onder vuur vanwege de antisemitische humor in zijn shows. Hij is ook de bedenker van de eerder genoemde quenelle, die door velen wordt gezien als omgekeerde Hitler-groet.

De komiek ontkent dat hij antisemitisch is en zegt dat hij ‘het debat naar het randje van het lachen duwt’. Toch besloot hij zijn show Le Mur niet meer op te voeren, nadat diverse gemeentebesturen geplande optredens hadden verboden.

Wedstrijd

Anelka is een voetballer van West Bromwich Albion. De Britse Football Association doet onderzoek naar de gebaren die hij eind december maakte tijdens een wedstrijd tegen West Ham. Anelka maakte de quenelle toen hij scoorde.

Volgens de voetballer wilde hij met de quenelle geen antisemitisch gebaar maken. Het was alleen bedoeld om steun uit te spreken voor zijn vriend Dieudonné.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.