buitenland

Arizona staat bedrijven toe homoseksuele klanten te weigeren

Door Servaas van der Laan - 21 februari 2014

De Amerikaanse staat Arizona heeft een wetsvoorstel aangenomen dat bedrijven toestaat diensten te weigeren aan homoseksuele klanten. Als gouverneur Jan Brewer haar handtekening onder het voorstel zet, is de wet een feit.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Homoseksuele klanten weigeren

Het wetsvoorstel werd vrijdag aangenomen met 33 ja-stemmers tegenover 27 nee-stemmers. Het voorstel geeft ondernemers de mogelijkheid om op religieuze gronden hun diensten of producten te weigeren aan klanten van homoseksuele aard.

De Republikeinse gouverneur en ondernemer Jan Brewer gaf eerder al aan dat ondernemers diensten mogen weigeren. Ze zal vermoedelijk de wet goedkeuren.

Discriminatie

De op stapel staande wet wordt veroordeeld door de Democraten die spreken van ‘discriminatie’. ‘Door deze wet worden sommige mensen uit Arizona onderdeel van een aparte en ongelijke groep, alleen maar vanwege hun seksuele oriëntatie,’ zegt Anna Tovar, leider van de Democraten in de Senaat namens Arizona.

Arizona is één van de acht staten in Amerika met anti-homowetten die vergelijkbaar zijn met of erger dan de regelgeving in Rusland.

Hypocriet

Twee hoogleraren van de universiteit Yale veroordelen dan ook de hypocrisie van de Amerikaanse president Barack Obama die in het openbaar kritiek had op de Russische president Vladinir Poetin vanwege diens homobeleid.

De president stuurde zelfs een protestdelegatie met homoseksuele sporters naar Sotsji. Dat Obama zich beter kan focussen op homodiscriminatie in eigen land, wordt met het nieuwe wetsvoorstel in Arizona weer bewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.