buitenland

Belgisch parlement legaliseert euthanasie voor kinderen

Door Anna Vossers - 13 februari 2014

België is donderdag het eerste land ter wereld geworden dat euthanasie voor kinderen van alle leeftijden wettelijk mogelijk maakt. Het Belgisch parlement stemde in met een wetsvoorstel om de leeftijdsgrens voor euthanasie los te laten.

Die grens lag op 18 jaar. In Nederland is dat 12 jaar, waarbij jongeren vanaf 16 jaar geen toestemming van hun ouders nodig hebben.

Oordeelsbekwaam

Euthanasie wordt in België mogelijk voor zogeheten ‘oordeelsbekwame minderjarigen’ in een medisch uitzichtloze situatie, die ondraaglijk lijden en van wie verwacht wordt dat zij binnen afzienbare termijn zullen sterven.

Of een kind oordeelsbekwaam is, moet een psychiater of psycholoog vaststellen. Bovendien moeten de ouders of voogden instemmen met het verzoek tot euthanasie.

Omstreden

Het voorstel is niet onomstreden in België. 160 kinderartsen riepen deze week het parlement op om niet over het voorstel te stemmen. Er is geen noodzaak voor de uitbreiding van de euthanasiewet, vinden zij.

Het wetsvoorstel werd donderdag met een ruime meerderheid van 86 ja-stemmen, 44 nee-stemmen en 12 onthoudingen aangenomen.

Nederland

In Nederland zijn tussen 2002 en 2012 vijf gevallen van euthanasie bij minderjarigen bekend, meldt de NOS. Het ging in vier gevallen om 16- en 17-jarigen, in één geval was het zieke kind 12 jaar.

Nederland was in 2002 het eerste land ter wereld dat hulp bij zelfdoding wettelijk mogelijk maakte. De onlangs overleden oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) was diegene die de euthanasiewet door het parlement kreeg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.