buitenland

‘Brein aanslagen Volgograd doodgeschoten door politie’

Door Shari Deira - 05 februari 2014

De man die vermoedelijk het brein is achter de bloedige aanslagen in Volgograd is door de politie doodgeschoten. De dertigjarige Dzamaltin Mirzajev kwam om bij een vuurgevecht in zijn huis in de deelrepubliek Dagestan.

Een handlanger van Mirzajev gaf zich over, anderen kwamen ook om bij het vuurgevecht, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Arrestaties

Russische autoriteiten denken dat Mirzajev twee zelfmoordterroristen uit Dagestan in de Noord-Kaukasus naar Volgograd heeft gestuurd. Bij de aanslagen in december op een treinstation en een bus kwamen 34 mensen om het leven.

Door de aanslagen zo kort voor de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji, kwamen er nieuwe zorgen over de veiligheid. De politie heeft de afgelopen weken honderden arrestaties verricht.

Vorige week identificeerden Russische antiterreureenheden twee mannen die de zelfmoordaanslagen pleegden. De twee waren lid van terreurgroep Boejnaks, vernoemd naar een stad in de autonome republiek. Hun namen zouden al enige tijd bekend zijn bij de antiterreureenheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.