buitenland

Carabinieri grijpen maffioso na spectaculaire ontsnapping

Door Servaas van der Laan - 09 februari 2014

De Italiaanse politie heeft een einde gemaakt aan de spectaculaire vlucht van de vorige week ontsnapte crimineel Domenico Cutrì. De zwaar bewapende maffioso werd vlakbij zijn familiehuis in Lombardije in de kraag gegrepen.

Dat melden Italiaanse media op basis van politie-informatie.

Met geweld bevrijd

Vier gewapende mannen overvielen afgelopen maandag het transportvoertuig waarin Cutrì naar de rechtbank werd gebracht.

Bij de schietpartij raakte de broer van Cutrì zwaargewond. Hij werd afgeleverd bij het ziekenhuis van Magenta waar hij aan zijn verwondingen overleed.

Klaar om te schieten

Cutrì zelf was sindsdien spoorloos. Agenten doorzochten het hele land naar de crimineel. Carabinieri arresteerden de voortvluchtige maffioso in een appartement niet ver van de gevangenis waar hij een levenslange celstraf uitzat voor de moord op een Pool.

Volgens de carabinieri was Cutrì gewapend en stond hij op het punt om de agenten te beschieten. ‘De arrestatie is uitgevoerd in luttele seconden. Hij heeft geen tijd gehad om te reageren,’ laat een woordvoerder van de politie weten. Naast wapens trof de politie ook marihuana aan in de flat.

Onrust

In de Italiaanse politiek wordt verontrust gereageerd op de ontsnapping van de crimineel. Matteo Renzi, de nieuwe leider van de Democraten, zegt niet te begrijpen waarom Cutri fysiek aanwezig moest zijn bij het proces.

‘Met een videoconferentie hadden we dit gevaar ontweken,’ zei hij. In Italië wordt er al jaren op aangedrongen om gevaarlijke criminelen niet meer via de weg te vervoeren in verband met het gevaar op ontsnapping.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.