buitenland

Dieudonné niet veroordeeld voor verspreiding omstreden video

Door Nadia Stolk - 07 februari 2014

De Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is niet veroordeeld voor het verspreiden van zijn omstreden video. In de video roept Dieudonné op tot de vrijlating van een man die in 2006 werd veroordeeld voor het mishandelen en vermoorden van een Joodse man.

De rechtbank verklaarde vrijdag dat niet kan worden bewezen dat Dieudonné de video verspreidde, schrijft de Franse krant Le Monde.

Boetes

Dieudonné heeft in totaal 65.000 euro aan boetes gekregen voor zijn antisemitische uitspraken. De komiek heeft bovendien meer op zijn kerfstok. In januari werd er in 650.000 euro gevonden in het appartement van de Dieudonné. De omstreden komiek wordt verdacht van onder meer ‘witwassen en het misbruiken van bedrijfsgelden.’

Dezelfde maand nog zou de komiek zijn gearresteerd omdat hij geweld zou hebben gebruikt tegen een deurwaarder.

Omstreden

Maandag mocht de komiek uit ‘veiligheidsredenen’ Groot-Brittannië niet in. Ook in zijn eigen land staat de komiek onder vuur vanwege zijn controversiële show Le Mur. Eerder werd zijn show in Parijs verboden.

Dieudonné kreeg vooral bekendheid door zijn zelfbedachte variant op de Hitlergroet, de quenelle. Die groet kreeg navolging van onder meer de Franse voetbalinternational Nicolas Anelka en de oprichter van de Franse partij Front National Jean Marie Le Pen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.