buitenland

Dodental Oekraïne loopt op, EU-ministers praten met president

Door Shari Deira - 20 februari 2014

Drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn donderdag in gesprek gegaan met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Intussen is het nog steeds onrustig in de hoofdstad Kiev en loopt het dodental op.

Eerder werd gemeld dat de ministers uit Polen, Frankrijk en Duitsland Kiev waren ontvlucht vanwege de onveilige situatie. Dat is niet het geval.

Onlusten

De belangrijkste regeringsgebouwen liggen vlakbij het epicentrum van de protestbeweging in Kiev. Ondanks het afgesproken staakt-het-vuren gingen betogers donderdag opnieuw in de aanval. Dat leidde onder meer tot de ontruiming van het parlement toen de politie zich terugtrok.

Bij de onlusten zijn zeker 21 doden gevallen, zegt het hoofd van de medische dienst van de oppositie tegen CNN. Een verslaggever van BBC News zag in de lobby van Hotel Oekraïne vijf lichamen liggen. De lobby wordt gebruikt voor het verzorgen van tientallen gewonden.

Volgens Russische journalisten schieten extremisten uit de kringen van de oppositie met scherp vanuit hetzelfde hotel. Er zou ook op cameramensen van de Russische nieuwszender RT zijn geschoten toen zij het plein filmden.

EU

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) sprak donderdag met de Tweede Kamer over de situatie in Oekraïne. Timmermans zegt dat er ‘een grote rol‘ voor de Europese Unie (EU) is weggelegd in het vinden van een oplossing voor de situatie in het land.

Hij keert zich tegen het beeld dat er sprake is van een concurrentieslag tussen de EU en Rusland. Zowel de Unie als Rusland heeft ‘het meeste belang bij een stabiele en welvarende buur’ en Kiev moet de daarvoor benodigde politieke keuzes maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.