buitenland

Erdogan: Turkije is vrijer dan sommige landen in de EU

Door Servaas van der Laan - 09 februari 2014

In Turkije kunnen burgers vrijer leven dan in sommige staten binnen de Europese Unie (EU). Met die woorden reageert de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan op recent opgelaaide protesten in zijn land.

‘Turkije is bijna net zo vrij als landen in de EU. Als je het over de gebeurtenissen op Gezi Park hebt, waarom noem je dan niet de protesten in Frankfurt of Hamburg?’ zegt Erdogan in een interview met nieuwszender Al Jazeera.

Engeland en Duitsland

Na eerdere protesten op het Taksim Gezi Park was het zaterdag opnieuw onrustig in de Turkse stad Istanboel. Enkele duizenden actievoerders botsten zaterdag met de oproerpolitie.

Het ingrijpen van de politiemacht kwam Erdogan op nieuwe kritiek te staan. Maar volgens de Turkse premier zouden de ordediensten in Engeland of Duitsland op vergelijkbare manier ingrijpen.

Londen

Erdogan wijst op de manier waarop de Britse politie in 2011 in Londen op relschoppers schoot. En Erdogan zei ook dat in Hamburg en Frankfurt honderden gewonden vielen toen de politie ingreep bij rellen.

‘Ik zeg niet dat twee kwaden het ene kwaad goedpraten, maar ik geef alleen voorbeelden. We komen op tegen schade die publiek bezit wordt aangedaan. Ons werk is om vrede en orde te handhaven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.