buitenland

Europees Parlement: verscherp toezicht op inlichtingendiensten

Door Anna Vossers - 12 februari 2014

Nederland en vijf andere landen uit de Europese Unie moeten het toezicht op hun inlichtingendiensten verscherpen. Het toezicht op de AIVD en MIVD moet in lijn zijn met de Europese regels over mensenrechten en gegevensbescherming.

Dat staat in een rapport van het Europees Parlement, dat na onthullingen van Edward Snowden de activiteiten van inlichtingendiensten liet onderzoeken.

Samenwerking parlementen

Naast Nederland moeten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Polen beter toezicht houden op hun diensten. Het Europees Parlement vindt dat nationale parlementen, zoals de Nederlandse Tweede Kamer, hierover meer moeten samenwerken op internationaal niveau.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini spreekt van ‘ontspoorde inlichtingendiensten’ die mensenrechten en andere wetten minachten.

Het rapport is woensdag aangenomen door de Commissie van Mensenrechten, Justitie en Binnenlandse Zaken. Een passage, waarin stond dat Snowden asiel zou moeten krijgen in de Europese Unie zonder te worden vervolgd, haalde het niet.

Nederland

In december kwam de Commissie-Dessens tot de conclusie dat de bevoegdheden van de AIVD en de MIVD moeten worden aangepast aan de huidige tijd. Een verruiming van de wet moet effectief aftappen van internetverkeer mogelijk maken.

De commissie merkte daarbij op dat alles wel onder strikt toezicht moet gebeuren van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). De meeste partijen in de Tweede Kamer willen eerst het toezicht verbeteren en dan pas de bevoegdheden uitbreiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.