buitenland

Europees Parlement zet stap richting EU-Openbaar Ministerie

Door Servaas van der Laan - 11 februari 2014

Een meerderheid van de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement schaart zich achter de plannen voor een Europees Openbaar Ministerie (OM). Een OM in Brussel zou de strijd met frauderende criminelen moeten aangaan.

Door de stemming van dinsdag komt de European Public Prosecutor weer een stapje dichterbij.

Fraudeurs

Het plan komt voort uit het verdrag van Lissabon waarin de wens wordt uitgesproken om grensoverschrijdende fraudegevallen vanuit Brussel aan te kunnen pakken. Fraude met Europees geld wordt vaak niet door het OM in het betreffende land aangepakt, Het nieuwe juridische orgaan zou het makkelijker moeten maken om fraudeurs te vervolgen die met Europees geld aan de haal gaan.

Nederlands verzet

Hoewel het plan waarborgt dat de jurisdictie van de lidstaten onaangetast zal blijven, zien veel EU-landen niets in het plan. Nederland verzet zich fel tegen een Europees Openbaar Ministerie omdat justitie in de ogen van het kabinet een taak moet blijven van de onafhankelijke lidstaten.

Ondanks het verzet van lidstaten als Nederland maakt het plan een geleidelijke opmars binnen de EU. Vermoedelijk in maart zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement over het voorstel stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.