buitenland

Gearresteerd gangsterduo vanmiddag voor rechter in Duitsland

Door Anna Vossers - 27 februari 2014

Het opgepakte ‘gangsterduo’, Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), moet donderdagmiddag voor het eerst voor een onderzoeksrechter verschijnen. Dat gebeurt waarschijnlijk in de stad Hagen, ten zuiden van Dortmund.

Het tijdstip is nog niet bekend, wel is duidelijk dat de zitting niet openbaar zal zijn. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie laten weten.

Uitlevering

De rechter controleert alleen of de twee gearresteerden inderdaad Van der Ploeg en Bircan zijn. Over uitlevering aan Nederland beslist de rechtbank nog niet.

Mochten de twee Nederlanders er later mee instemmen dat zij aan Nederland worden uitgeleverd, dan kunnen zij binnen enkele dagen worden teruggebracht.

Andere misdrijven

Lokale politiekorpsen in Nederland gaan proberen te achterhalen of het tweetal na de gijzeling van een gezin in Enschede nog meer misdaden heeft begaan. Ook een mogelijk verband met de dood van oud-minister Els Borst, waarvoor geen aanwijzingen zijn, wordt nagetrokken.

De korpsen gaan die zaken afzonderlijk onderzoeken. Als die onderzoeken klaar zijn, worden de resultaten overgebracht naar het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Van der Ploeg en Bircan werden woensdag na een klopjacht van twee weken opgepakt in een hotel in de plaats Schwerte, bij Dortmund. De Duitse politie kon het tweetal arresteren na een tip van een burger.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.