buitenland

Gouverneur Arizona houdt omstreden anti-homowet tegen

Door Servaas van der Laan - 27 februari 2014

In de Amerikaanse staat Arizona moeten bedrijven en ondernemers gewoon diensten en producten blijven leveren aan iedereen die daar om vraagt. Een wetsvoorstel om homoseksuele burgers diensten en producten te weigeren, is door de gouverneur Jan Brewer tegengehouden.

Dat maakte Brewer donderdag via Twitter bekend.

Wetsvoorstel

Een handtekening van Brewer was genoeg geweest om de omstreden wet in Arizona in te voeren. Het wetsvoorstel werd vorige week aangenomen met 33 ja-stemmers tegenover 27 nee-stemmers.

Omdat Brewer al eerder aangaf dat ondernemers op persoonlijke grond diensten mogen weigeren aan klanten, was de verwachting dat zij het voorstel zou goedkeuren.

Racisme

Vooraf spraken Democraten maar ook Republikeinen schande van de wet. ‘Door deze wet worden sommige mensen uit Arizona onderdeel van een aparte en ongelijke groep, alleen maar vanwege hun seksuele oriëntatie,’ zei Anna Tovar, leider van de Democraten in de Senaat namens Arizona.

In de Verenigde Staten is opgelucht gereageerd op de beslissing van Brewer. Meghan McCain, dochter van de Republikeinse senator John McCain zei op Twitter ‘opgelucht’ te zijn over de veto van Brewer.

Immigratiewet

De gouverneur in Arizona kwam al eerder in het nieuws nadat zij een wet had aangenomen die agenten het recht gaf om een persoon te onderzoeken wanneer zij het vermoeden hebben dat die persoon illegaal het land is binnengekomen.

Ze vond de wet nodig omdat veel Mexicanen via Arizona Amerika proberen in te komen. President Barack Obama stapte echter naar de rechter en liet de wet ongeldig verklaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.