buitenland

Groot-Brittannië: overstromingen en metershoge golven (video)

Door Tom Reijner - 13 februari 2014

Opnieuw heeft er noodweer plaats in Groot-Brittannië. Woensdag trok over het westen van Engeland en over Wales een storm die windsnelheden bereikte tot ongeveer 172 kilometer uur.

Ten gevolge van het slechte weer zitten 130.000 huishoudens zonder elektriciteit. Een oudere man kwam in het zuidwestelijk gelegen Wiltshire om het leven toen elektriciteitskabels naar beneden kwamen door een omgewaaide boom.

Oevers

Duizenden huizen staan al wekenlang onder water. De rivier de Theems is op veel plaatsen buiten zijn oevers getreden. De problemen zijn voorlopig niet voorbij.

Volgens meteorologen kan er de komende dagen evenveel regen vallen als normaal in een maand. Vrijwilligers proberen met zandzakken het wassende water tegen te houden. Aan de kust zijn metershoge golven gezien.

Kritiek

De Britse premier David Cameron krijgt intussen flink wat kritiek. Inwoners van de getroffen gebieden verwijten de regering dat er niet voldoende is gedaan tegen het overstromingsgevaar.

Het noodweer heeft veel achterstallig onderhoud blootgelegd in de waterhuishouding. De premier annuleerde een reis naar het Midden-Oosten, om zich bezig te houden met het coördineren van de hulpverlening. En hij reist met kaplaarzen door de getroffen gebieden. Cameron heeft beloofd dat de getroffenen ruimhartig worden gecompenseerd voor de geleden schade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.