buitenland

Groot-Brittannië vreest aanslagen van 250 Syriëgangers

Door Anna Vossers - 16 februari 2014

De Britten houden serieus rekening met terroristische dreiging van Syriëgangers. 250 jihadisten, die in Syrië gevechtstrainingen hebben gevolgd of zelfs hebben meegevochten in de burgeroorlog, zijn naar Groot-Brittannië teruggekeerd.

Dat aantal is vijf keer hoger dan eerder werd aangenomen, meldt de krant The Sunday Times.

Gemonitord

Volgens Britse veiligheidsbeambten onderstreept het hoge aantal teruggekeerde Syriëstrijders dat het gevaar van ‘extremistische toeristen’ toeneemt. Inlichtingendiensten en politie houden de 250 jihadisten in de gaten.

Enkele ‘hardliners’ hebben eerder ook al in Pakistan of Afghanistan gevochten. De veiligheidsdiensten houden rekening met de mogelijkheid dat de jihadisten in het Verenigd Koninkrijk aanslagen plannen of anderen hiertoe aanzetten.

Aanslagen

Afgelopen herfst zei de Britse politie al een grote aanslag te hebben voorkomen, die werd gepland op een drukke plaats in de hoofdstad Londen.

In Nederland wordt geprobeerd om Syriëgangers tegen te houden door hun paspoort ongeldig te verklaren. Daarvoor wordt artikel 23 van de paspoortwet toegepast: daarin staat dat wie gevaarlijke activiteiten in het buitenland onderneemt, en daarom ook voor Nederland een gevaar kan vormen, zijn paspoort kan verliezen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.