buitenland

Honderden migranten bestormen Spaanse enclave voor toegang EU

Door Tom Reijner - 17 februari 2014

Een groep van zo’n tweehonderdvijftig Afrikaanse migranten heeft maandag de Spaanse enclave Melilla aan de kust van Marokko bestormd. Zo’n honderdvijftig van hen slaagden er daadwerkelijk in de enclave binnen te komen.

Eenmaal op Spaanse bodem zongen ze overwinningsliederen. Het was een van de grootse bestormingen in maanden, zeggen de Spaanse autoriteiten.

Hekwerk

Spanje heeft twee enclaves in Marokko: Ceuta en Melilla. De gebieden zijn met hekken omringd, maar toch lukt het migranten geregeld om dat hekwerk te trotseren of te omzeilen – soms komen de migranten ook zwemmend aan land.

Als zij op Spaans territorium zijn aangekomen, hopen zij vaak te reizen naar andere EU-lidstaten om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Ruim anderhalve week geleden verdronken zeker veertien migranten die Ceuta al zwemmend probeerden binnen te dringen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.