buitenland

Internationaal Strafhof: proces tegen president Kenia stokt

Door Anna Vossers - 05 februari 2014

Het proces tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta loopt spaak, zeggen aanklagers van het Internationaal Strafhof. Kenia weigert mee te werken.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil Kenyatta, die begin vorig jaar werd gekozen tot president van Kenia, vervolgen vanwege zijn rol bij geweld na de presidentsverkiezingen van 2007. Hij zou etnische twisten hebben geregisseerd. Meer dan duizend mensen kwamen daarbij om het leven. Kenyatta zelf ontkent de aantijgingen.

Valse verklaringen

Het is niet realistisch om te denken dat het proces, dat eerder al werd uitgesteld en eigenlijk vandaag alsnog zou beginnen maar wederom is verzet, met succes wordt voortgezet, hebben de aanklagers woensdag gezegd.

‘De aanklagers hebben zich gerealiseerd dat hun zaak mislukt is,’ heeft advocaat Steven Kay gezegd volgens persbureau AFP. Getuigen laten het afweten of leggen tegen betaling valse verklaringen af.

Financiële gevens

Daarnaast saboteert Kenia de overdracht van cruciaal bewijsmateriaal: financiële gegevens van Kenyatta. Daaruit zou volgens de aanklagers kunnen blijken dat hij indirect grote bedragen heeft overgemaakt naar daders van etnische geweldplegingen. Zonder dat bewijsmateriaal zou de kans op vervolging ‘minimaal’ zijn.

‘We karakteriseren de positie van de regering van Kenia als één van pure tegenwerking,’ heeft advocaat aanklager Ben Gumpert gezegd namens de aanklagers.

Belangrijke zaak

De vervolging van Kenyatta is cruciaal voor het Internationaal Strafhof, dat sinds de oprichting in 2002 alleen de Congolese rebellenleider Thomas Lubanga heeft veroordeeld, tot veertien jaar gevangenisstraf.

Volgens Kenia riskeert het Strafhof onrust in Oost-Afrika als het de zaak tegen Kenyatta voortzet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.