buitenland

Janoekovitsj kondigt dag van nationale rouw aan in Oekraïne

Door Anna Vossers - 19 februari 2014

De Oekraïense president Victor Janoekovitsj heeft donderdag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Oekraïne herdenkt de minstens 25 mensen die om het leven kwamen, nadat het geweld in de hoofdstad Kiev dinsdag escaleerde.

De vlaggen op overheidsgebouwen zullen halfstok hangen en radio- en tv-zenders zenden een aangepaste programmering uit.

Europese Unie

Intussen wordt de grimmige situatie in Kiev vanuit het buitenland intensief gevolgd. Voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft woensdag verklaard dat Brussel snel ‘gerichte maatregelen’ verwacht tegen de verantwoordelijken van het geweld.

Barroso zei ook dat hij hoopt op sancties van individuele lidstaten van de Europese Unie (EU). Betrokkenen zouden een reisverbod kunnen krijgen of hun spaartegoeden op rekeningen in de EU kunnen worden bevroren.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton zegt dat alle mogelijke opties voor maatregelen worden onderzocht. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken voeren donderdag in Brussel een spoedoverleg over het geweld in Oekraïne. Onder meer de Poolse premier Donald Tusk heeft opgeroepen tot snelle actie.

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, die heeft gezegd diepbedroefd te zijn over de situatie, en president Franςois Hollande van Frankrijk buigen zich in Parijs over de kwestie.

Rusland en Verenigde Staten

De Russische president Vladimir Poetin heeft met Janoekovitsj gebeld. Net Janoekovitsj ziet Poetin de geweldsescalatie als een poging van tegenstanders van de regering om een coup te plegen, meldt persbureau Reuters. Poetin zal dan ook niet ingrijpen.

De vicepresident van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft ook met Janoekovitsj gesproken. In een telefoongesprek heeft Biden Janoekovitsj opgeroepen de oproerpolitie terug te trekken.

Janoekovitsj zelf zei in een toespraak, die hier terug te lezen is, dat zijn tegenstanders ‘een grens hebben overschreden’ door niet te wachten op verkiezingen. Hij zegt dat sommige van zijn adviseurs hem aanraden om geweld te gebruiken, maar dat hij dat een ‘vergissing’ zou vinden.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.