buitenland

Janoekovitsj: Oekraïne in handen van ‘fascistische minderheid’

Door Tom Reijner - 28 februari 2014

De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj was vrijdagmiddag helder over de machtsovername in zijn land. Hij herhaalde tijdens een persconferentie in het Russische Rostov dat hij zal blijven strijden voor de toekomst van Oekraïne en dat hij zichzelf nog altijd zit als de wettig gekozen president.

De macht in Oekraïne is volgens Janoekovitsj in handen van een ‘fascistische minderheid’. Maar dat betekent niet dat hij militaire hulp inroept van Rusland. Oekraïne moet volgens hem ‘verenigd en ondeelbaar’ blijven.

Hij vertelde ook dat hij zich ‘beschaamd’ voelt dat hij niet in staat is gebleken om de crisis in zijn land op te lossen.

Bedreigingen

Janoekovitsj zei tijdens de conferentie dat hij Oekraïne moest verlaten na bedreigingen aan zijn adres en dat van zijn familie. Naar eigen zeggen werd hij beschoten toen hij uit veiligheidsoverwegingen naar de oostelijk gelegen Oekraïense stad Charkov reed met de auto.

De tijdelijke regering heeft intussen om uitlevering gevraagd van Janoekovitsj, melden Russische media. De verwachting is niet dat Rusland daaraan zal voldoen, aangezien de regering zich achter Janoekovitsj schaart en de nieuwe machthebbers in de scherpste bewoordingen veroordeelt.

Invasie

Vandaag waren er verschillende berichten dat Russische militairen op de Krim een vliegveld in de stad Simferopol zouden hebben bestormd. Er werd zelfs gemeld dat een ‘invasie’ gaande was.

Het was de aanleiding voor de overgangsregering om de VN-Veiligheidsraad te vragen om in te grijpen in de Krim. Maar volgens de Russische website rt.com zijn die berichten onjuist: het zou gaan om als soldaten verklede burgers met Russische vlaggen.

Bluf

Dat Russische militairen op de Krim rondlopen en overvliegende helikopters van de Russische luchtmacht, is overigens niet verbazingwekkend.

De Russen hebben een grote vloot in Sebastopol liggen, vlak aan de Zwarte Zee. Duizenden officieren en matrozen zijn er gestationeerd. Die vloot speelt een grote rol in het geopolitieke strategie van de Russen, met name in het verdedigen van de belangen in het gebied rond de Middellandse Zee. De regering onder leiding van president Vladimir Poetin is bang dat zij aan invloed moet inboeten, nu de nieuwe machthebbers zich van Rusland afkeren.

Kiev vreest een militair ingrijpen van Rusland, maar dat is volgens Amerikaanse inlichtingendiensten niet erg waarschijnlijk: de aangekondigde oefeningen en de staat van paraatheid eerder deze week zijn voornamelijk ‘bluf‘ in een machtsstrijd tussen de EU, de Verenigde Staten en Rusland zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.