buitenland

Kerry: Assad verwoest Syrië met hulp van Rusland

Door Tom Reijner - 17 februari 2014

De Verenigde Staten en Rusland ruziën met elkaar over het mislukken van de Syrische vredesonderhandelingen. De twee landen beschuldigen elkaar ervan de oorzaak te zijn van het vastlopen van dat overleg.

‘Het regime heeft de boel geblokkeerd. Ze hebben niets gedaan behalve dan het gooien van bommen op hun eigen volk en doorgaan met het verwoesten van hun eigen land,’ zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een reis door Zuidoost-Azië.

Oplossing

Het verwoesten van Syrië voert het bewind uit met ‘hulp van Iran, Hezbollah en Rusland,’ vindt de minister. De Russen zouden volgens hem naar een oplossing moeten zoeken voor het conflict.

Maar zijn Russische collega Sergej Lavrov zegt dat de landen die de Syrische oppositie steunen, juist aansturen op een militaire oplossing in plaats van een diplomatieke.

Terroristen

Het overleg in Zwitserland dat eind januari begon, werd zaterdag voortijdig afgebroken. Lakhdar Brahimi, gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, beëindigde de gesprekken al na een half uur. Of er een derde overlegronde komt, moet nog maar blijken.

Belangrijke partijen bij het overleg, zoals als de oppositie, de regering, Rusland en de Verenigde Staten verschillen sterk van mening over het beëindigen van het geweld en een politieke overgangsperiode.

Het bewind van Assad wil niets van een voorgestelde interim-regering weten en ziet als voornaamste doel het bestrijden van terroristen in het Arabische land. De Russen steunen die visie. De Amerikanen overwegen intussen om de druk op Assad op te voeren. Het geweld in Syrië heeft tot dusver naar schatting 140.000 levens geëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.