buitenland

Letta treedt af als premier van Italië, geen nieuwe verkiezingen

Door Servaas van der Laan - 13 februari 2014

De Italiaanse premier Enrico Letta zal morgen zijn ontslag aanbieden bij president Giorgio Napolitano. Vermoedelijk zal de 39-jarige Matteo Renzi het stokje van Letta overnemen.

‘In vervolg op de beslissingen die vandaag door de partijtop van de Partito Democratico zijn genomen, heb ik de president op de hoogte gesteld van mijn voornemen om morgen mijn functie als hoofd van de regering neer te leggen,’ verklaart Letta aan persbureau Ansa.

Renzi

Zijn partijgenoten stemden donderdag over de politieke toekomst van Letta. Een ruime meerderheid van 136 bestuurders stemden voor een voortijdig vertrek van Letta, 16 stemden tegen en 2 onthielden zich van stem.

Daarmee ligt de weg vrij voor partijvoorzitter Matteo Renzi om premier van Italië te worden. De 39-jarige burgemeester van Florence heeft geen enkele landelijke politieke ervaring maar heeft donderdag in het openbaar zijn wil kenbaar gemaakt om premier te worden. Vermoedelijk zal president Giorgio Napolitano Renzi één dezer dagen benoemen tot formateur.

Kieswet

Nieuwe verkiezingen lijken uitgesloten omdat de regering eerst een onwettelijk verklaarde kieswet moet herstellen. Door een spelerswissel, in Italië ‘staffetta’ genoemd, hoopt Italië de klus te klaren.

Italië heeft ervaring met dergelijke ondemocratische regeringswisselingen. Toen Silvio Berlusconi in 2011 door de financiële markten naar huis werd gestuurd, nam het zakenkabinet van Mario Monti de regeringszetel over zonder dat daar een Italiaanse kiezer aan te pas kwam.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.