buitenland

Levensgevaarlijke maffioso ontsnapt uit de gevangenis

Door Servaas van der Laan - 04 februari 2014

De Italiaanse politie is een grootschalige zoektocht begonnen naar de levensgevaarlijke crimineel Domenico Cutri die door gewapende mannen uit een gevangenis in Gallarate is bevrijd. Cutri werd door handlangers bevrijd toen hij van zijn cel naar de rechtszaal werd gebracht.

De carabinieri zijn in het hele land naar de maffioso op zoek. De zwarte Citroën C3, waar hij in wegvluchtte, is gevonden op de parkeerplaats van een ziekenhuis in Magenta, nabij Milaan.

Broertje overleden

De jongere broer van Cutri is door zijn moeder zwaargewond achtergelaten bij het ziekenhuis. Volgens Italiaanse media is de broer intussen aan zijn verwondingen overleden.

De moeder is de afgelopen nacht door rechercheurs ondervraagd. Volgens de onderzoekers zat ook de moeder van de criminelen in de vluchtauto.

Jaloerse crimineel

De 30-jarige Cutri zat een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer de moord op een Pool die te veel interesse toonde in de vriendin van de maffioso. Cutri is lid van de beruchte Maffiaclan ‘Ndrangheta uit het Zuid-Italiaanse Calabrië.

De Italiaanse politiek heeft verontrust gereageerd op de ontsnapping van de crimineel. Matteo Renzi, de nieuwe leider van de Democraten, zegt niet te begrijpen waarom Cutri fysiek aanwezig moest zijn bij het proces. ‘Met een videoconferentie hadden we dit gevaar ontweken,’ zegt hij. In Italië wordt er al jaren op aangedrongen om gevaarlijke criminelen niet meer via de weg te vervoeren in verband met het gevaar op ontsnapping.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.