buitenland

‘Maidan’ wil oppositieleider Jatsenjoek als premier Oekraïne

26 februari 2014

De voormalige parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjoek moet, als het aan de demonstranten ligt, premier worden van een interim-regering in Oekraïne. Het parlement neemt naar verwachting donderdag een besluit over een nieuwe regering in het land na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj.

Het voorstel is afkomstig van de demonstranten zelf. Zij droegen Jatsenjoek voor op het Maidan-plein in de hoofdstad Kiev.

Dat plein was de afgelopen weken de plek waar betogers bijeenkwamen om te protesteren tegen het bewind en waar uiteindelijk ook gevechten met de oproerpolitie uitbraken.

Een andere oppositieleider, oud-topbokser Vitali Klitsjko, staat niet op de lijst van bewindslieden voor de interim-regering. Hij liet dinsdag weten dat hij meedoet aan de Oekraïense presidentsverkiezingen op 25 mei. Ook Timosjenko heeft zich gemeld als opvolger van Janoekovitsj.

Steun

De nieuwe regering kan in elk geval steun verwachten van de Amerikaanse regering. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kondigde vandaag aan dat de Amerikanen bereid zijn tot extra begrotingssteun voor het Oost-Europese land, bovenop de al toegezegde lening van één miljard dollar.

Dat gulle gebaar liet hij overigens gepaard gaan met een waarschuwing aan Rusland. Dat machtige land ten oosten van Oekraïne moet de ‘territoriale onschendbaarheid van Oekraïne respecteren’. Militair ingrijpen van Rusland in Oekraïne zou ‘een enorme, een ernstige fout zijn’.

Koude Oorlog

Rusland moet volgens Kerry beter moet luisteren naar de Oekraïners die hun wil tot hervormen duidelijk maakten. Hij liet zelfs de term ‘Koude Oorlog’ vallen: er bestaat geen enkele reden dat de Verenigde Staten en Rusland in een soort Koude Oorlog raken, zei hij.

De Amerikaanse regering is bezorgd over de aangekondigde oefeningen van het Russische leger bij de grens met Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin wil op die manier testen of het leger in staat van paraatheid is.

De Russen keren zich tegen de ‘niet legitieme’ machtsovername van de oppositie. Premier Dimitri Medvedev noemde de afzetting van Janoekovitsj het resultaat van ‘gewapende muiterij’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.