buitenland

Mishandelde activist Oekraïne naar Litouwen voor behandeling

Door Shari Deira - 02 februari 2014

De Oekraïense antiregeringsdemonstrant Dmitri Boelatov, die zwaar is mishandeld, vertrekt naar Litouwen voor medische behandelingen. Een rechtbank in Oekraïne heeft dat bepaald middels een spoedprocedure.

Oppositieleider Vitali Klitsjko maakte zondag bekend bij de kliniek waar Boelatov ligt, dat de demonstrant het land uit mag voor medische behandeling.

Oor

Boelatov dook vrijdag opeens op nadat hij een week werd vermist. Hij verscheen op televisie met een zwaargehavend gezicht en wonden aan zijn handen. Hij zat onder het bloed en een van zijn oren zou zijn afgesneden.

De activist zei dat hij is ontvoerd en gekruisigd. Volgens oppositieleden zaten de veiligheidsdiensten achter de ontvoering van Boelatov.

Behandelen

Zaterdag zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier (Buitenlandse Zaken) al dat Boelatov de Europese Unie in mocht, om zich te laten behandelen.

De politie in Oekraïne probeerde eerder vandaag Boelatov nog te arresteren in het ziekenhuis. Dat lukte niet, omdat agenten werden tegengehouden door mensenrechtenactivisten. Bewindslieden betwijfelen dat Boelatov echt is ontvoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.