buitenland

Moslim veroordeeld voor plannen aanslag op prins Harry

Door Anna Vossers - 10 februari 2014

Een 31-jarige man uit Groot-Brittannië is veroordeeld tot drie jaar celstraf, omdat hij een aanslag wilde plegen op prins Harry. De man, die zich tot de islam heeft bekeerd, was tegen het werk van de British Armed Forces, waar Harry kapitein is.

Dat meldt de BBC. De rechter noemde de plannen van de man, die zich Ashraf Islam noemt, ‘vaag’. De kans dat deze zouden slagen, zou klein zijn. Toch vormt de man volgens de rechter een gevaar voor de samenleving.

Computer

De bekeerling werd op 23 mei vorig jaar gearresteerd, een dag nadat twee andere moslims op brute wijze militair Lee Rigby afslachtten in de Londense wijk Woolwich.

Islam vertelde op een politiebureau dat hij van plan was prins Harry de volgende dag te vermoorden. Op zijn computer werden aanwijzingen gevonden dat hij onderzoek deed naar waar prins Harry zou zijn.

Morele plicht

Islam voelde volgens de rechter de ‘morele plicht’ om in actie te komen tegen de buitenlandse missies van het Britse leger. Prins Harry is twee keer naar Afghanistan uitgezonden en heeft bekend dat hij daar Talibanstrijders heeft gedood als schutter aan boord van een gevechtshelikopter.

Volgens de advocaat van de bekeerling lijdt de man aan een persoonlijkheidsstoornis.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.