buitenland

Moslimleiders spreken fatwa uit over leven op Mars

Door Tom Reijner - 20 februari 2014

Een aantal islamitische geestelijken uit de Verenigde Arabische Emiraten keurt het niet goed dat mensen ooit op Mars gaan wonen. Het leven op de rode planeet zou zo zwaar zijn, dat zelfmoord ogenblikkelijk wordt overwogen.

Jezelf van het leven beroven mag niet binnen de Islam, benadrukken de geestelijken. Daarom hebben zij over toekomstig leven op Mars een fatwa, een juridisch advies binnen de islamitische leer, uitgevaardigd.

‘Een dergelijke reis zorgt voor veel gevaar en dat kan niet worden gerechtvaardigd in de Islam,’ tekent Daily Mail op uit de monden van de moslimleiders. De groep geestelijken die verantwoordelijk is voor het islamitische juridische advies vaardigt wel vaker fatwa’s uit. Sinds 2008 zijn dat er minstens twee miljoen.

Ruimtekolonie

De fatwa komt na een verklaring van het zogeheten Mars One-project, een stichting die tot doel heeft om in 2025 een ruimtekolonie op Mars te vestigen.

Zo’n 200.000 belangstellenden, waaronder 500 Arabieren, hebben intussen aangekondigd wel oren te hebben naar toekomstige reizen naar Mars.

Oproep

Het is overigens niet de eerste keer dat islamitische geestelijken een fatwa uitspreken over leven op Mars. Eerder zou ook Sjeik Ali al-Hekmi, lid van de raad van vooraanstaande Saudische schriftgeleerden, al een klemmende oproep hebben gedaan op moslims om toch vooral af te zien van Mars-reizen.

Ook hij sprak een fatwa uit, waarbij hij zich vooral richtte op het Nederlandse project. Volgens de geestelijke is een reis naar de planeet een dodelijk experiment en daarom ongepast voor moslims die hun eigen leven niet mogen verwoesten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.