buitenland

Naakte rug van premier Elio Di Rupo schokt Walen

Door Anna Vossers - 17 februari 2014

Videobeelden van een naakte, jawel, rug hebben in België een felle discussie op gang gebracht. Premier Elio Di Rupo (62) liet zich volgen voor een tv-programma, en komt een paar seconden in beeld, terwijl hij zijn overhemd verwisselt.

Di Rupo, sinds eind 2011 de minister-president van België, is te zien in het programma Kroost. In dat programma worden bekende Belgen gevolgd.

Di Rupo werd gefilmd in juli. Op de bloedhete dag van de troonswisseling tussen koning Albert II en zijn zoon koning Filip trok de premier even een fris hemd aan. Die scène haalde de eindmontage van het programma.

Verkiezingstijd

Sommige Walen storen zich vreselijk aan het idee dat de ontblote rug van hun premier op de Vlaamse televisie zal verschijnen, en dat luttele maanden voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van 25 mei.

Op zender RTL-TV1, die alvast een preview van de uitzending in handen had, ontstond dit weekend een fel debat, een liberaal politicus Alain Destexhe zegt zich te schamen voor België. Journalist Emanuelle Prae van de krant Le Soir heeft het over het ‘toppunt van onfatsoenlijkheid’.

Korea

Tv-maker Eric Goens gaat met gestrekt been op de discussie in en vraagt zich af of er ‘nog een belachelijker gazet/vod dan Le Soir‘ bestaat en suggereert dat Destexhe maar naar Vaticaanstad of Noord-Korea moet gaan met zulke opvattingen.

En Di Rupo? Die vindt het allemaal wel meevallen met die schande die hij zijn volk bezorgt. Zijn woordvoerder zegt tegen knack.be dat het beter is eerst de uitzending te bekijken ‘vooraleer zware woorden in de mond te nemen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.