buitenland

Nederland betaalt 15 miljoen voor vliegveld Tanzania

Door Tom Reijner - 23 februari 2014

Een verbouwing en uitbreiding van de internationale luchthaven Kilimanjaro in Tanzania wordt financieel ondersteund door Nederland. De regering draagt 15 miljoen euro bij aan het project.

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) tekende daarvoor deze week een overeenkomst,  schrijft de zakenwebsite eTN.

Toeristen

Tanzania betaalt de overige 20,5 miljoen euro. De verbouwing duurt naar verwachting zes jaar. De vernieuwde luchthaven moet ervoor zorgen dat het aantal internationale vluchten van en naar het Afrikaanse land toeneemt. Het vliegveld moet meer toeristen trekken en de handel in bloemen bevorderen.

Nederland is de grootste Europese importeur van bloemen uit Tanzania. Die worden vooral gekweekt in de noordelijke gebieden Arusha en aan de voet van de bergen Meru en Kilimanjaro. Onder meer de standplaatsen voor vliegtuigen, taxiwegen en het terminalgebouw worden vernieuwd.

Handel

Na Groot-Brittannië en Duitsland is Nederland de grootste Europese handelspartner van Tanzania. De belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn computers en chemische producten. Belangrijkste importproducten zijn tuinbouwproducten, onbewerkte tabak, koffie, thee, cacao en bloemen.

De ontwikkelingsrelatie met het Afrikaanse land is in 2013 beëindigd, is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Maar Nederland houdt nog wel ‘een aantal ontwikkelingsprogramma’s en faciliteiten’ in stand.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.